„Cirkuszi elefánt a porcelánmúzeumban”

„Cirkuszi elefánt a porcelánmúzeumban”

2024. augusztus 12.

Cirkusztörténeti kiállítás a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban

Az egyedülálló, minden szempontból különleges tárlaton a herendi porcelánművészet remekeiből és a magyar cirkuszművészet teljesítményeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

 

A kiállításon Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója mondott köszöntő beszédet.

 

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a két intézményt számos gondolatiság köti össze. Példaként említette a társadalmi felelősségvállalást, az értékteremtést, a tradíciók megőrzését és továbbadását, a minőség iránti töretlen elkötelezettséget, valamint az innovációt. „Összeköt bennünket egy csipetnyi titok is, hiszen minden artistaművész hordoz valami titkot a produkciójában, ahogyan a herendi alkotásokban is megjelenik az alapanyagok és a porcelán festékek titkos receptúrája.”

 

Fekete Péter köszöntő beszédében kiemelte: a komolyság, az időtállóság olyan értékek, amelyek a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-re és a Fővárosi Nagycirkuszra egyaránt érvényesek, majd köszönetet mondott, hogy herendi alkotóközösség különleges teret és hangulatot biztosított a kiállítás létrehozásához.

 

Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum múzeumvezetője, a kiállítás kurátora elmondta: a porcelánok inspiráltak bennünket. 100 négyzetméteren, egy rendkívül tartalmas, a padlótól a mennyezetig csodákat rejtő kiállítás született.

 

A kiállítást Simet László, Hortobágyi Károly- díjas artistaművész nyitotta meg.  Az eseményen hatalmas sikerrel lépett fel Richter Dániel artista, bohóc és Ádám Rudolf Junior, artista, zsonglőr.

 

A kiállításban egymáshoz kapcsolódva láthatóak csodálatos Herendi porcelánok és eredeti cirkuszi kosztümök, rekvizitek, fényképek, plakátok és filmfelvételek, sőt a cirkusz világából származó egyedi porcelánalkotások is.

További hírek