„Esterházy ragyogás”

„Esterházy ragyogás”

2023. június 25.

„Esterházy ragyogás”

címmel nyílt kiállítás a magyar Versailles néven elhíresült fertődi Esterházy-kastélyban. A Herendi Porcelánmanufaktúra mintegy négyszáz műalkotását vonultatta fel, a kastély megújult nyugati szárnyában.

Köszöntő beszédében dr. Várkonyi Gábor hangsúlyozta az Esterházy család kiemelt szerepét a magyar történelemben, utalt a Herendi porcelán országimázs építő hatására.

 

Dr. Simon Attila vezérigazgató kiemelte, hogy a tradíció tisztelete mellett nagy hangsúlyt kell fektetni az innovációra, gyökereinkből táplálkozva kell a folyamatos megújulás mentén a jövő generációk számára is vonzóvá tenni a Herendi porcelánt. A főúri megrendelések, a világkiállítási sikereink, a szakmai alázat, az utánpótlás képzés, a tökéletességre való törekvés, a meg nem alkuvás, a megújulásra való hajlam mind-mind szükségesek ahhoz, hogy ma Herend a világ legnagyobb és legelső porcelánmanufaktúrája lehessen.

 

A tárlaton az Esterházy család díszítőmotívumai mellett a Manufaktúra két évszázad alatt készült hercegi és királyi darabjai is bemutatkoznak.  A vezérfonal az Esterházy család mintája, de láthatjuk a Szent Korona hiteles másolatát Herendi porcelánból, a híres Mária Terézia tálat, amely már formájában is egy különleges alkotás, bravúrdarab, de felsorakoznak a tárlaton a leghíresebb királyi, nemesi megrendelők szervizkészletei is, úgy, mint az Esterházy családhoz szorosan köthető Apponyi motívum, de természetesen külön teremben pompáznak a Viktória, Rothschild és bécsi rózsa mintával festett herendi darabok.

 

A kiállítás érdekessége, hogy az egyik szobában ruhákon is megjelennek a híres herendi motívumok, egy főúri bál hangulatát megidézve.

 

Az esemény rangját emelte, hogy a kiállítás fővédnökei: XIII. Galántai Esterházy II. Antal herceg Úr és felesége, Esterházy Svetlana hercegné Asszony voltak.

 

Fotók: Griechisch Tamás - fotóriporter

Tekintse meg galériánkat

További hírek