„Herendi új ruhában” Tatán az Esterházy Nyári lakban

„Herendi új ruhában” Tatán az Esterházy Nyári lakban

2024. június 10.

Megújult és kibővült az angolkerti Kiskastélyban található Herendi porcelán kiállítás.

A kiállítás a tatai születésű Fischer Mórnak állít méltó emléket, aki a Herendi porcelánmanufaktúrát felvirágoztatta. A válogatás darabjai jellemzően ritkán látható porcelán alkotások és dekorációk, köztük van például Ferenc József császár saját udvari készlete a monogramjával, valódi 18 karátos arannyal megfestve. A porcelánok funkciójukban mutatkoznak be, a kiállított próbababákat a herendi porcelánfestők gondos, szakértő kezei által megfestett motívumok teszik különlegessé, a bemutatott ruhákon pedig tovább élnek a porcelánalkotásokon megjelenő minták. A kiállítási tárgyak összekötik a múltat, a Manufaktúrát nemzetközi szintérre emelő Fischer Mórt, a jelen innovatív termékfejlesztésével.

 

Megnyitó beszédében Dr. Simon Attila hangsúlyozta, a Herendi Porcelánmanufaktúra kultúra- és értékteremtő közösség, amelynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse évszázados értékeit, ahol a szépség, az egyediség, a magas minőség a mindennapok része, ahol a közösség számára egyértelműen kijelölt út van: nevezetesen megőrizni a manufaktúrabeli értékeket és tisztességet, figyelni a tradíciókra, mindig a kézműves porcelánkészítés módját választani, folyamatosan megújulni, stílusteremtésben mások előtt járva meglepni a világot, és működésével biztosítani a Társaság és alkotó közössége, munkavállalói megélhetését és fejlődését. Mi herendiek feladatunknak tekintjük a hazai és európai értékek, ezen belül különösen a művészeti értékek ápolását, megőrzését és jövő nemzedékek számára történő átörökítését. Nap-nap után a Manufaktúra közösségének célja, hogy alternatívát mutassunk a gyorséttermek papírtálcás világával szemben, tevékenységünkkel hirdetjük a porcelán, mint anyag örök létét, a kulturált humánum tárgyi környezetének természetes részét, dacolunk korunk kultúraváltozásának silány tárgyaival szemben. Az elmúlt évtizedben mintegy 150 Herendi porcelán művészeti kiállítást nyitottunk Magyarországon és külföldön, jelentősen hozzájárulva ezzel a pozitív országimázs építéséhez. Örülünk annak, hogy ezzel a kiállítással eljutottunk most Tatára, kiállításunkkal egyúttal tisztelgünk Tata egykori szülöttje, Farkasházy Fischer Mór előtt, aki a Herendi Porcelánmanufaktúra 19. századi kiemelkedő cégvezetője volt.

 

A kiállítás megnyitóján Michl József, Tata polgármestere úgy fogalmazott: – Köszönet Herendnek a városunkat övező szeretetéért, azért, hogy a Manufaktúra nem feledkezik meg a bölcsőjéről, és köszönet mindenkinek, aki részese volt vagy jelenleg is részese ennek a szépséges örökség továbbadásának, megőrzésének.

A megújult kiállítás szerdától vasárnapig 10-től 18 óráig tekinthető meg az Angolkertben, a Kiskastélyban.

Tekintse meg galériánkat

További hírek