„Királyi hétköznapok”

„Királyi hétköznapok”

2023. május 3.

Királyi hétköznapok címmel nyílt Herendi porcelán kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Királyi hétköznapok címmel nyílt Herendi porcelán kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

A Herendi porcelán Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb márkája, amelyet a világ szinte minden pontján forgalmaznak - mondta L. Simon László, a múzeum főigazgatója a kamaratárlat megnyitóján. Kiemelte: a mai kiállítás az első állomása annak a sorozatnak, amely bemutatja, hogy a 200 éves Herendi Manufaktúra az évszázadok során mit tett hozzá a magyar iparművészethez.

 

Hozzáfűzte: a kiállítótér Magyar EXPO sikerek című tárlatán, valamint a múzeum látványraktárban számos értékes Herendi porcelán látható, ezért, hogy ezeket a kincseket ne csak a magyar közönség láthassa, a Herendi Manufaktúrával és az Iparművészeti Múzeummal együttműködve a jövőben számos külföldi kiállítást is terveznek megszervezni.

 

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta: a mostani tárlaton egy Viktória-evolúció látható, hiszen a porcelánokkal terített asztalon az 1851-es klasszikus Viktória-mintától kezdve meg lehet találni a Vilmos herceg esküvőjére készített Royal Garden-mintával festett műalkotásokat is, amely szintén a Viktória-mintából táplálkozik.

 

A vezérigazgató elmondta, hogy a Manufaktúra évente mintegy háromszázezer porcelánt állít elő. "Porcelánjaink a közönség szerint nem csak szép használati tárgyak, hanem műalkotások is" - emelte ki, hozzátéve, hogy a Herendi számos világkiállításon szerepelt már sikerrel. "Herend erős gyökerekkel, de friss innovatív hajtásokkal is rendelkezik" - mutatott rá.

 

Duncan Graham, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke kiemelte: a Herendi porcelán a világ egyik legszebbjeként ismert a britek számára. Felidézte, hogy a londoni világkiállításon bemutatott és aranyérmet nyert kínai stílusú pillangókkal, virágos ágakkal, élénk és vidám színekkel festett motívum az egyik legismertebb Herendi-minta. "Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti történelem szerves részei Herend és lenyűgöző porcelánjai, amelyeket a britek már több mint 170 éve csodálnak" - zárta gondolatait az elnök.

A tárlat a császárokhoz, királyokhoz, királynőkhöz és az arisztokráciához köthető dekorációkat bemutató sorozat első állomása.

 

Tekintse meg galériánkat

További hírek