Megújult Herendi porcelán Trófea a Kékszalag győzteseinek

Megújult Herendi porcelán Trófea a Kékszalag győzteseinek

2022. július 19.

Ünnepélyes keretek között fejeződött be a több rekordot is eredményező 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. Az abszolút értékelésben első helyet és új csúcsidőt a Raiffeisen Fifty-Fifty legénysége érte el. A fődíj a hagyományoknak megfelelően egy pompás Herendi Trófea volt!

A tradíció és innováció gondolatiságából kiindulva a Herendi Porcelánmanufaktúra ebben az évben megújította a Kékszalag fődíjat. A fődíj magassága: 50 cm, szélessége: 30 cm, súlya: 3,5 kg. Az új kreatív egy vitorlás hajó sziluettjét mutatja. A vitorlás hajó alatt a Balaton vize fodrozódik, amely átvált szalagba, így utalva a verseny elnevezésére.

A versenyt először 1934-ben írták ki,  a lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbe hajózza a tavat. A verseny egyre népszerűbb lett, és 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Ezt a fantasztikus rekordot csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy high-­tech anyagokból készült katamaránnak, a magyar fejlesztésű kétárbocosnak, a Fifty-Fiftynek. 10 évvel később, idén tudta ismét megdönteni a saját maga által anno felállított rekordot a Fifty-Fifty és 7 óra 13 perc 21 másodperccel ért el első helyezést.  A Kékszalag azóta Európa legnagyobb tókerülő versenye lett, amelyen hatszáz vagy annál is több hajó indul el. Hagyományosan a versenyre mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor, amely legközelebb van a holdtöltéhez.

Tekintse meg galériánkat

További hírek