Minoi műalkotásokból nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban

Minoi műalkotásokból nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban

2023. szeptember 4.

A Herendi Porcelánmanufaktúra szervezésében japán Gifu Prefektúrájából érkeztek műalkotások Herendre.

A kiállítás előzménye, hogy 2021. évben a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és Gifu Prefektúra együttműködési kapcsolatra léptek egymással, abból a célból, hogy közösen ápolják a porcelán- és kerámiaipari kultúrát és hagyományokat, továbbá elmélyítsék egymás kulturális értékeinek a megismerését. Az együttműködés területeit a kölcsönös művészeti kiállítások és a közös ösztöndíj programok jelölik ki.

 

A „Mino ezer arca” címmel nyílt herendi kiállításon megjelent Gifu tartomány kormányzója, Hajime Furuta, Otaka Masato Japán magyarországi nagykövete és Jitsuhiro Yamada a Gifu-i Magyar Barátság Egyesület elnöke. A Japánból érkezett elöljárókat nagyszámú japán diplomáciai delegáció kísérte.

 

A kiállítás megnyitó kapcsán Hajime Furuta kormányzó emlékeztetett arra, hogy 2021. évben a Herendi porcelán már bemutatkozott Japánban a Mino-i Nemzetközi Kerámia Fesztivál keretében. Ennek a kiállításnak a viszonzása a mostani, Herendi Porcelánmúzeumban megnyílt Gifu-i kerámia kiállítás. Elmondta, a gazdag erőforrásokkal, például kerámia gyártáshoz szükséges agyaggal megáldott Mino-i  "Kerámia-völgy" ma Japán meghatározó kerámiaipari központjává vált, ahol számos művész alkot. A mostani kiállításuk lesz az első alkalom arra, hogy a látogatók Magyarországon élvezhessék a Mino-i kerámiák sokszínű világát. Reméli, hogy a kiállítást megtekintő látogatók érzékelni tudják majd annak a számtalan japán alkotó művésznek a szellemiségét, akik több mint 1300 éve elkötelezték magukat a gifu-i kerámia mellett. A kormányzó köszönetet mondott a Herendi Porcelánmanufaktúrának, amiért rendkívül színvonalas körülmények között lehetővé tették ennek a kiállításnak a megrendezését.

 

Dr. Simon Attila, a kiállítás megnyitóján elmondta, számos közös gondolat köti össze Gifu Prefektúrát és a Herendi Porcelánmanufaktúrát, így a közös kulturális misszió, a szakma iránti felelősség és a közös jövőben való gondolkodás. Közös célunk ugyanis a nemzetközi porcelán- és kerámia művészeti értékek ápolása, megőrzése. Kulturális missziónk jegyében örömmel adunk otthont múzeumunkban a Japánból, Gifu tartományból érkezett művészek alkotásainak. Felelősek vagyunk a ránk bízott kulturális értékek jövő nemzedékek számára való átörökítéséért. Nem felélni, hanem gazdagítani kell a ránk hagyott kulturális örökséget, többet kell továbbadnunk a jövőnek, mint amennyit mi kaptunk az elődeinktől. A mostani kiállítás egy ünnep, ahol ünnepeljük a művészetet, amely évezredek óta embereket, földrajzi régiókat, országokat köt össze és jelenít meg a jövő számára – hangsúlyozta a kiállítás megnyitón Dr. Simon Attila vezérigazgató.

 

A kiállítás megnyitót a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek gyönyörű koncertje gazdagította.

További hírek