JELES MEGRENDELÉSEK TERME

IV. Terem

 

JELES MEGRENDELÉSEK

 

Fischer Mór a megbízói iránt érzett nagyrabecsülése és tisztelete jeléül nevezte el jellegzetes díszítményeit a megrendelőkről. Mivel Herend repertoárja, mintakönyve igen változatos volt, a különböző díszítményeket is könnyebb volt egy-egy névvel azonosítani. Az előkelő megbízók, a korábbi vevőkör ismertetése ugyanakkor számos új megrendelő bizalmát is megnyerte.

 

Az Esterházy család az egyik leglelkesebb pártfogója volt Fischernek. A család nevét a herendi mintakincsben egy eredetileg kínai ornamentika őrzi: vöröses, rozsdabarna alapon fehér, apróvirágos fűcsomók és kínai írásjelek – az eredeti mintát Esterházy Móric őse Szentpétervárról hozta Magyarországra.

Herend történetében igen jelentős az a tény is, hogy a bécsi porcelángyár, a térség második legrégebbi és nagy történeti hagyományokkal rendelkező manufaktúrája 1862-ben beszüntette termelését. A művészi kivitelezésű, egyedi porcelánok előállítására szakosodott Fischer vevőköre ezután látványosan bővült.

 

Az osztrák-magyar kiegyezést követően (1867 után) igen jelentősek voltak a királyi udvar megrendelései is. A királyi udvartartások – Budavári Palota, Gödöllői kastély – számára készített készleteken kívül gyakran diplomáciai ajándékokat is rendeltek Herenden.

 

1872-ben Fischer Mór elnyeri a császári és királyi udvari szállítói címet.

 

A teremben bemutatott ornamentikák az Esterházy, Gödöllő (Sissi személyes használatára), Miramare (Miksa mexikói császár), Viktória, Wales, Rothschild, Liechtenstein, Waldstein, Humboldt... a legismertebb, „legendás” díszítmények. Mindezen elnevezések a mai napig őrzik első, neves megrendelőik emlékét.

 

FERENC JÓZSEF KÉSZLET

 

 

1871-ből származik az az arannyal díszített asztali készlet, amely a királyi család és vendégei számára, I. Ferenc József megrendelésére, a budai királyi palotába készült I. Ferenc József monogrammjával és a királyi koronával. Hasonlóan monogrammos-koronás, purpur színezésű díszítménnyel ellátott szerviz készült a tisztikar számára; a palota személyzete pedig egyszerű, lila peremdíszes, monogrammos-koronás készletet használt.

 

GÖDÖLLŐI TEADOBOZ

 

Az 1850-es években, egy eredeti Kakiemon mokkáscsésze mintája alapján készült a Gödöllő-minta. A díszítményt téglavörös illetve fehér sávokon megjelenő stilizált fatörzsek (Pinus, Prunus és Bambus, amely a kínai művészetben "a hideg évszak három jóbarátjának" szimbóluma) és virágmotívumok alkotják.

A dekort eredetileg „Siang Rouge”-nak nevezték. Új nevét akkor kapta, amikor Ferenc József császár feleségének, Erzsébet királynénak ajándékozott egy ilyen készletet, a gödöllői kastélyban való személyes használatra.

 

HUMBOLDT KÉSZLET

 

 

Fischer Mór 1857-ben ezzel a készlettel köszöntötte 88. születésnapján Alexander von Humboldt német természettudóst. Az ajándékot megköszönő levéllel együtt dedikált fényképet is küldött magáról a tudós, melynek alapján a manufaktúra fél méter nagyságú porcelánképet készített róla.

 

A képre az eredeti dedikációt is ráégették: „Domborműben a formák finom vékonyságában, az utánzott régi festészet színezésében és ízlésében sohasem láttam hasonlóan tökéleteset, mint aminőket az Ön nagy herendi intézete hoz létre, csészék, tányérok, vázák hálószerű áttörései, minden egyaránt megtéveszti a szemet és hálaérzetem oly bensőséges, mint nagyrabecsülésem, mely az esztétikus ipartevékenység nemes és szerencsés előmozdítójának kijár.”

 

VIKTÓRIA KÉSZLET DARABJAI

 

 

Az 1851-es londoni világkiállítás hozta meg Fischer Mórnak az első komoly sikereket. Erre az alkalomra készítették azt a kínai hatás alatt született, lepkés-virágos mintájú, gazdagon színezett étkészletet, melyet Viktória angol királynő a kiállításon megrendelt s amely azóta a "Queen Victoria" nevet viseli.

 

A Viktória-minta ma is az egyik legismertebb és legkedveltebb herendi díszítmény.