KÉKSZALAG VITORLÁSVERSENY 2022

KÉKSZALAG VITORLÁSVERSENY 2022

2022. június 4.

A Herendi Porcelánmanufaktúra hosszú évek óta együttműködő partnere a Kékszalag vitorlásversenynek; mindenféle támogatás nélkül adja a verseny fődíjait.

Herendre jellemző, hogy tradíciói mellett folyamatosan keresi az újat, újabb és újabb alkotásaival a mai kor generációit is megszólítja. Erős gyökerek, innovatív hajtások – ez a mai Herend termékfejlesztési gondolatisága, ennek jegyében tudjuk a Manufaktúra évszázados értékeit a 21. század világába átörökíteni, ezáltal műalkotásainkat a jövő generációk számára is vonzóvá tenni. Az innovatív gondolkodás eredménye, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúrában a hazai, valamint nemzetközi érdeklődést is kiváltó stílusteremtő termékfejlesztés folyik, mintegy 100 munkavállaló vesz részt az új alkotások megszületésének folyamatában. Alapelvünk, hogy a termékfejlesztésünkben mások kövessenek bennünket, s ne mi kövessünk másokat.

A Herendi Porcelánmanufaktúra hosszú évek óta együttműködő partnere a Kékszalag vitorlásversenynek; mindenféle támogatás nélkül adja a verseny fődíjait. Herend és a Kékszalag találkozásának metszéspontját az értékek adják, hiszen Herend értékteremtő, értékmegőrző és értékátörökítő közösség. Herend ma a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, a Föld minden kontinensén ismert és elismert márka, hungarikum, az országimázs építés meghatározó magyarországi cége.

A Herendi Porcelánmanufaktúra 16.000 különböző fehér formával és 4.000 különböző festő mintával rendelkezik. Ha ezeket a számokat összeszorozzuk, egy hatalmas, 64 milliós (!) termékválasztékot kapunk. E hatalmas termékszám mellett, napi egy új Herendi termék születik a Manufaktúra falai között.

A tradíció és innováció gondolatiságából kiindulva a Herendi Porcelánmanufaktúra ebben az évben megújította a Kékszalag fődíjat. A fődíj magassága: 50 cm, szélessége: 30 cm, súlya: 3,5 kg. A fedeles trófea teste két tükörre van bontva, egyik tükre a tradíciót, a másik tükre pedig az innovációt hordozza. A tradíciót az Apponyi minta adja, amely Apponyi Albert nevéhez fűződik, Ő volt az, aki 1932. évben először vásárolt egy ilyen dekorral ellátott Herendi porcelánt, így az Ő tiszteletére neveztük el ezt a mintát Apponyi mintának. Ma az Apponyi mintának közel 20 különböző színű változata van, az Apponyi minta az egyik legnépszerűbb Herendi dekor. A Kékszalag trófeán az Apponyi minta kék változata jelenik meg, így színében utal a Balatonra és a Kékszalag versenyelnevezésre. Az Apponyi főmintát a váza testén, a vázafedőn és a váza talapzaton több helyen szórt Herendi motívumok kísérik, ugyancsak kék színben, ezekkel is gazdagítva a trófea megjelenését. A vázatető szélét körben kék Apponyi girland díszíti. A Herendi trófea másik tükrén egy új kreatív minta jelenik meg, ez utal Herend innovatív gondolkodására. A kék szín itt is dominál, amelyet arany festés nemesít. Az arany 24 karátos mattarany, amely az aranyfestékek legdrágább változata. Az új kreatív egy vitorlás hajó sziluettjét mutatja. A vitorlás hajó alatt a Balaton vize fodrozódik, amely átvált szalagba, így utalva a verseny elnevezésére. A hajó vitorlázatában visszaköszön az Apponyi minta egyik részlete, így a váza két tükrében elhelyezett motívumok – mint tradíció és innováció – párbeszédet is folytatnak egymással. A váza fogókat mattarany festés nemesíti.

Természetesen mind a festett dekorok, mind a váza forma kézműves technológiával készült, az emberi alkotó kéz tehetségét dicséri.

Bárki is lesz az idei Kékszalag verseny győztese, a díjátadón legmagasabbra idén is a Herendi porcelánt emelik majd.

Tekintse meg galériánkat

További hírek