Tavaszi rügyfakadás

Tavaszi rügyfakadás

2024. április 29.

Gyönyörű tavaszi napon, stílusosan nyílhatott meg a „Gyökérből rügyfakadás” című újabb Herendi porcelán kiállítás, ezúttal Kőszegen, a Zsinagógában.

A kiállításon bemutatott remekművek minden korosztályhoz szólni kívánnak, emelte ki Dr. Simon Attila vezérigazgató, aki a kézműves termékek sikerének titkára is rávilágított, amelynek eredményeképpen mára Herend versenytársait megelőzve világelső Porcelánmanufaktúrává vált. 

 

Megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a kiállítás címe több jelentést is hordoz. Utal arra, hogy a Herendi porcelán a tradícióinak megőrzése mellett folyamatosan megújul, nagy hangsúlyt fektetve az innovációra. Herend erős gyökerekből táplálkozik, de folyamatosan új, friss hajtásokat is hoz, amelyet a kiállításon bemutatott Viktória minta evolúciója is visszaigazol. A kiállítás címe ezen felül utal a megújult kőszegi zsinagóga épületére is, hiszen a korábbi romos épület gyönyörűen felújított falai között nyílhatott meg a mostani herendi kiállítás.

A kiállításmegnyitó rangját tovább emelte Rost Andrea világhírű operaénekesnő előadása.

 

A tárlaton megtekinthető egy közel 5 méter hosszú „mix&match” stílusú Herendi porcelánokkal pazarul megterített asztal, a világon talán legismertebb Viktória minta variációival – mely hűen tükrözi a Manufaktúra innovatív tevékenységét. Továbbá több egyedi, nagyméretű, szakmai bravúrnak számító porcelán műalkotást is láthat a nagyközönség, így egy  közel 1 méter átmérőjű dísztálat, amelyet több ezer áttörés díszít, ez sajátos herendi kézműves technika, amely csipkeszerűvé varázsolja  a porcelánt. Természetesen a helyszínhez igazodott a kiállítás szakmai válogatása is – hiszen 16.000 fehér forma és 4.000 festett dekoráció szabad kombinációjából tudunk válogatni – így egy judaika kollekció is bemutatásra került, számos unikális szédertállal.

 

A különleges porcelán válogatás 2024. augusztus 25-ig várja látogatóit Kőszegen, az alpokaljai csodavárosban.

Tekintse meg galériánkat

További hírek