Legendás életutak a Porcelánmúzeumban

Legendás életutak a Porcelánmúzeumban

2023. július 1.

A Habsburg-család és a Herendi Porcelánmanufaktúra életútjainak kapcsolódási pontjait mutatja be a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban pénteken nyílt új időszakos kiállítás. A Törékeny történelem - A Habsburg-család és Herend című tárlat a nyári szezon kiállítása Herenden, mely egészen augusztus 26-ig látogatható.

Az ünnepélyes megnyitón, melyet több ország nagykövete és számos közéleti személyiség tisztelt meg jelenlétével elsőként Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott beszédet. Kiemelte Herend ipartörténeti és kulturális vezető szerepét, hangsúlyozta: a világszerte ismert Herendi porcelán méltán gyarapítja az európai kultúrát. Európa-szerte ismertté és híressé tette Herendet a porcelán – mondta a miniszter, hozzátéve: a kiállítás annak állít emléket, hogy a Habsburg-család évszázadokon át a történelem meghatározó tényezője volt.

 

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója röviden vázolta a manufaktúra korszakait, azok jelentőségeit abban, hogy mára világszerte ismertté válhatott a Herendi porcelán, sőt versenytárs nélkülivé válhatott, világelső manufaktúra lehet. Felidézte Herend és a Habsburg-dinasztia kapcsolódási pontjait az 1855-ös Párizsi Világkiállítás adta első közös ponttól, egészen Habsburg Ottó 2005-ös és 2007-es herendi látogatásáig. Kiemelte a dinasztiához köthető bravúrtermékeket – mint a Mária Teréziás óriás dísztál, vagy épp a 20 liter űrtartalmú Ferenc Józsefnek ajándékozott díszkulacs, de felsorolta a hozzájuk köthető máig nevükben őrző herendi dekorációkat is. Külön kiemelte, a kiállítás egyik fő herendi attrakcióját, a legendás Ferenc József készletet, melyből patinás, korabeli darabok is bemutatásra kerültek ezúttal. A császár monogramjával és a Magyar Szent Koronával díszített készlet több mint 4.000 darabos készletben készült anno a Budavári Palota számára.

 

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója köszöntőjében kifejtette a kiállítás több jelentéssel bíró címét, megköszönte a manufaktúra partnerségét és úgy fogalmazott: a herendi márka mindenkit felemel, ünnepet teremt, lelkiséget sugároz, Magyarország nemzeti büszkesége.

Szűts István Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány főlevéltárosa a kiállítást bemutatva elmondta: a tárlat a IV. Károly 1916-os koronázása és Habsburg Ottó 2007-es magyarországi látogatása közti időszakot öleli fel, felvillantva a közös pontokat a Habsburg-család és a manufaktúra alkotásai között. Egyebek mellett látható egy korabeli fénykép a koronázási díszebédről, melyet Herendi porcelánban tálaltak fel. Habsburg Ottó 1987-ben még magánemberként tért haza Magyarországra, 1989-ben európai parlamenti képviselőként látogatott Magyarországra, 2007-ben pedig Herenden ünnepelték 95. születésnapját. Ezeknek az alkalmaknak is emléket állít a kiállítás – mutatott rá Szűts István Gergely. Hozzátette, hogy a kiállításon a Habsburg-család imakönyve, rózsafüzére, írógépe és térdeplőpárnája is megtekinthető.

 

A megnyitón a Jazzy Funtazi érzékeny, a kiállításhoz illő, finom muzsikája színesítette a kulturális élményt.

További hírek