Ünnepélyes letétbehelyezés Sárospatakon

Ünnepélyes letétbehelyezés Sárospatakon

2024. március 28.

A Herendi Porcelánmanufaktúra tulajdonában lévő Madarász Viktor: Kuruc és labanc című festmény ünnepélyes letétbe helyezésére került sor a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumában. 

Aktualitását mi sem jelzi jobban, minthogy II. Rákóczi Ferenc születésnapját ünnepelhetjük, emelte ki beszédében a létesítmény igazgatónője, dr. Tamás Edit. A Magyar Nemzeti Múzeum részéről dr. Tomka Gábor a festmény történelmi hátteréről adott áttekintést.

 

Dr. Simon Attila a Manufaktúra vezérigazgatója hangsúlyozta, ahogyan a Herendi Porcelánmanufaktúra nemzeti kincs, ugyanígy a most letétbe adott Madarász festmény is egy olyan nemzeti érték, amelynek hazai tulajdonban tartása elengedhetetlen. Ezt szolgálja a festmény védetté nyilvánítása is, amely garantálja, hogy a műalkotás többé külföldre nem kerülhet. A Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziójának része a magyarországi művészeti értékek megőrzése, ápolása és a következő nemzedékek számára történő átörökítése. Ebből a társadalmi felelősségvállalásból kiindulva vásárolta meg a Herendi Manufaktúra még 1997-ben ezt a történelmi festményt és helyezte el korábban a Magyar Nemzeti Galériában, most pedig onnan egy újabb állomáshelyére, a sárospataki Rákóczi Múzeumba került, hogy minél többen megcsodálhassák Madarász Viktor e monumentális műalkotását.

 

A Herendi Porcelánmanufaktúra büszke arra, hogy a festmény korábbi megvásárlásával, mecenatúrájával hozzájárulhatott e magyar műkincs nemzeti tulajdonban maradásához.

 

A zenei kulturális aláfestést Nagy Csaba Liszt Ferenc díjas tárogatóművész szolgáltatta.

 

A festmény egész évben megtekinthető a Rákóczi Múzeum állandó kiállításában a szalonteremben.

Tekintse meg galériánkat

További hírek